Στην προφύλαξη των δοντιών του παιδιού από την τερηδόνα πέρα από το τακτικό βούρτσισμα και την αποφυγή σακχαρούχων μεσογευμάτων, ο καθαρισμός και η φθορίωση στο οδοντιατρείο συμπληρώνονται και από μια ιδιαίτερα σημαντική θεραπεία: τις προληπτικές καλύψεις των οπών και σχισμών των μονίμων δοντιών (τα sealant).

 

Τα sealant είναι οδοντιατρικά υλικά (υψηλής ρευστότητας ρητινώδη) που χρησιμοποιούν οι οδοντίατροι για την κάλυψη των οπών και σχισμών των μονίμων δοντιών, κυρίως των πρώτων μόνιμων γομφίων που ανατέλλουν γύρω στα 6. Τα δόντια αυτά έχουν πολλές οπές, αύλακες και σχισμές και είναι δύσκολο να καθαριστούν σωστά με το βούρτσισμα. Η πιθανότητα του τερηδονισμού τους λοιπόν είναι αυξημένη. Τα sealant απομακρύνουν τον κίνδυνο του τερηδονισμού των μόνιμων γομφίων στις μασητικές επιφάνειες.

 

Η διαδικασία της τοποθέτησης των sealant είναι απλή κι ανώδυνη. Οι αύλακες του δοντιού καθαρίζονται καλά (χωρίς τροχισμό και απομάκρυνση αδαμαντίνης) και επιστρώνονται με μια λεπτή στρώση υλικού πάνω στις σχισμές του, το οποίο στεγνώνει με φωτοπολυμερισμό.

 

Τα sealant πρέπει να ελέγχονται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, κατά τη διάρκεια του τακτικού ελέγχου του παιδιού από τον οδοντίατρο κι αν υπάρχει απώλεια υλικού πρέπει να αντικαθίσταται. Στη ηλικία των 12 ετών ανατέλλουν οι δεύτεροι μόνιμοι γομφίοι και πρέπει να επικαλύπτονται κι αυτοί.

 

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τα sealants είναι απολύτως ασφαλή για τα παιδιά και το κόστος τους είναι προσιτό.