Η οστρακιά είναι ένα λοιμώδες μεταδοτικό νόσημα που εμφανίζεται επιδημικά. Μπορεί να προσβληθούν άτομα κάθε ηλικίας, συνήθως όμως νοσούν παιδιά. Η οστρακιά οφείλεται σε ορισμένα στελέχη του β-αιμολυτικού στρεπτοκόκκου της ομάδας Α, που παράγουν ερυθρογόνο τοξίνη.

 

Ύστερα από περίοδο επώασης 3-5 ημερών, εμφανίζεται απότομα κυνάγχη συνοδευόμενη από υψηλό πυρετό. Ο λαιμός είναι έντονα κόκκινος με μικρές στικτές αιμορραγικές κηλίδες στην υπερώα και στο φάρυγγα. Οι αμυγδαλές διογκώνονται και καλύπτονται από λευκό επίχρισμα. Η γλώσσα είναι αρχικά λευκή κι εν συνεχεία λαμβάνει ερυθρά χροιά σαν μούρο (μοροειδής γλώσσα).

 

Σε 24-48 ώρες εμφανίζεται το τυπικό εξάνθημα της νόσου που αρχίζει από τον τράχηλο κι εξαπλώνεται στον κορμό και τα άκρα. Είναι ερυθρό, μικροκηλιδώδες και υποχωρεί με την πίεση. Η περιοχή γύρω από το στόμα είναι ωχρή και τα μάγουλα εξέρυθρα. Η διάγνωση γίνεται από την χαρακτηριστική κλινική εικόνα, το strep-test ή την καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος. Η έγκαιρη θεραπεία με την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή έχει ιδιαίτερη σημασία για τη θεραπεία και την αποφυγή επιπλοκών της νόσου (ρευματικός πυρετός, σπειραματονεφρίτιδα).