Παιδίατρος Εύοσμος | Γιάννης Ρίτσας

Το αιφνίδιο εξάνθημα ή αλλιώς έκτη νόσος είναι μια κοινή, μεταδοτική, ιογενής εμπύρετη νόσος που εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά κάτω των 3 ετών. Πρόκειται για αυτοπεριοριζόμενη ιογενή λοίμωξη που υποχωρεί αυτόματα και αφήνει δια βίου ανοσία. Το αίτιο της νόσου είναι η προσβολή του ανθρώπινου οργανισμού από τον ερπητοϊό 6 (HHV-6) και τον ερπητοϊό 7 (HHV-7).

 

Μετά από μια περίοδο επώασης από 1 έως 2 εβδομάδες, το παιδί παρουσιάζει αιφνίδια υψηλό πυρετό (40°C – 41°C). Ο πυρετός συνοδεύεται συνήθως από άλλα ευρήματα όπως φαρυγγίτιδα, διόγκωση των οπισθοϊνιακών λεμφαδένων, ευερεθιστότητα και ωτίτιδα. Παρά τον υψηλό πυρετό το παιδί συνήθως βρίσκεται σε καλή γενική κατάσταση. Την τρίτη ή τέταρτη ημέρα, ο πυρετός πέφτει απότομα και εμφανίζεται το εξάνθημα αρχικά στον κορμό και κατόπιν εξαπλώνεται στο πρόσωπο και στα άκρα. Το εξάνθημα δεν προκαλεί ιδιαίτερο κνησμό και υποχωρεί σε μια ή δύο ημέρες.

 

Η διάγνωση γίνεται εμπειρικά, από τις χαρακτηριστικές κλινικές εκδηλώσεις της νόσου. Από τον εργαστηριακό έλεγχο παρατηρείται λευκοπενία με λεμφοκυττάρωση. Η πρόκληση πυρετικών σπασμών είναι η συχνότερη επιπλοκή της νόσου. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, συνιστάται η χορήγηση αντιπυρετικών και η επαρκής ενυδάτωση του ασθενούς. Η πρόγνωση της νόσου είναι πολύ καλή.